Трето основно училище "Димитър Талев" - Благоевград
"Благодарен съм, че бог ме е создал болгарин и се гордея пред всички с името българско" из "Преспанските камбани"

История на училището

Трето основно училище „Димитър Талев” отваря врати на 1 декември 1955 година под името Народно основно училище – V квартал. Първи директор е Славка Костадинова Пенкова. В началния курс има 8 паралелки, в средния – 7, а общият брой на учениците е 470. Мястото на училището в центъра на изграждащия се нов квартал и всеотдайният труд на учителите предопределят бързото му разрастване и на десетата си година то има 1500 ученици и 40 учители. Сградата е достроявана още два пъти, а през 1973 година от него се ражда Седмо основно училище.
 
През учебната 1967/1968 година училището получава името Димитър Талев. На 25 октомври 1971 година е проведен първият патронен празник. От 1996 година тържествата в чест на Талев се провеждат в навечерието на 24 май.
 
След Славка Пенкова директори на училището са Станимир Камбитов, Трайчо Томов, Цветанка Въглева, а настоящ директор е Михаил Спасов.
 
През всичките години на съществуването си  Трето основно училище участва в много състезания и  печели заслужени награди. Първата учебна година носи и първите победи в състезанията по ски, гимнастика, шахмат и награди за кръжока по физика. Клубът по ТНТМ дълги години е на първо място в окръга, а неговият ръководител, учителят по физика Румен Сотиров е носител на орден „Кирил и Методий”.
 
Учебната 1970/1971 година е година на спортна слава на училището. Спечелени са 15 златни, 17 сребърни и 32 бронзови медала от републикански състезания и са подобрени  6 рекорда. Петима от спортистите са и балкански шампиони. Треньорът им и учител по физическо възпитание Йордан Сотиров също е носител на орден „Кирил и Методий”.
 
В периода 1996 – 1998 година футболният отбор е на първо място в страната, а шахматистите участват на републикански финали. Традиционните масови туристически походи по маршрути в Рила и Пирин са пример за организационна и здравна култура и спомен за стотици благоевградчани.
 
Доказателствата за педагогическото майсторство са многобройни. Опитът на  някои начални учители е описан в списание „Начално образование”, а Ирина Тасева и Златка Донкова са отличени с орден „Кирил и Методий”. Носители на ордени са и Мария Крумкова, Мария Петрова, Иванка Кръстева, Тотка Димитрова, Цветана Въглева, Митра Проданова и Анка Таскова.
 
Традицията за високо педагогическо майсторство се запазва и до днес. Умението на преподавателите да мотивират учениците е предпоставка за успехите в ученическите олимпиади и конкурсните изпити. През 2006 година седмокласничката Надежда Маркова е първата от Благоевградска област, която се класира за национален кръг на олимпиада по география. С помощта на преподавателя си Владимир Алексов  тя се класира в челната шестица. Голям процент от завършващите седмокласници ежегодно постигат високи резултати на конкурсните изпити и продължават обучението си в елитни средни училища.
 
През всички години на своето съществуване училището дава на обществото много лекари, инженери, учители, юристи, икономисти, общественици. Много бивши възпитаници на училището след завършване на висшето си образование намират работа извън границите на България. Някои пък завършват и специализират в чужди университети. Успешно се реализират като добри специалисти по цял свят.